top of page
  • Skribentens bildSuzanne Axelsson

Tankepaus


This post can be read in English... here....

Över på min Instagram använder jag hashtag #slowdown och #lookclosely ofta ... vanligtvis med bilder av insekter och blommor, regndroppar eller något annat ...

Det handlar inte bara om att ta närbilder av naturen ... utan ett sätt att avvika ... att inte följa samhällets hastighet, inte bara förbli inom status quo, att se saker som vi alltid ser dem ... utan att pausa, titta runt, att lägga märke till och upptäcka nya möjligheter och nya perspektiv.

Detta är samma sak för "tankepaus" är ett av stegen i den filosofiska dialogen. Först stimulus, sedan tankepaus, sedan dialogen följt av metadialogen ... (det här är en grundläggande snabb genomgång av processen)

Jag märkte att detta tankepaus var svårt för många vuxna (och barn i början eftersom de inte var vana vid den typen av tystnad). Jag gav mina förskolebarn en minut (som känns som en evighet när du inte är van vid tystnaden i pausen) - pausen gör att barnen kan tänka på frågan eller uttalandet eller vad stimulus var och reflektera över deras svar, och varför de har just det svaret ... genom att pausa fick alla barn en chans att reflektera och delta, och inte bara de som är snabba på att bearbeta frågan och hitta ett svar. det förhindrade också tävlingen att svara först, eftersom alla visste att de kunde förbli lugna och behövde inte slänga upp handen innan de var redo i deras önskan att bli hörda ...

Tankepausen saktade ner processen så att det fanns tid för en genom-funderade svar.

En annan fördel med "tankepaus" var att frasen "Jag vet inte" helt enkelt försvann och ersattes av "Jag behöver en tankepaus" - barnen blev medvetna om deras potential snarare än att känna sig vilse ... och för att vara ärlig för det mesta när människor säger "Jag vet inte" betyder det egentligen "Jag vet inte just nu eftersom jag fortfarande bearbetar det du och de andra har sagt och behöver en minut eller två för att formulera mina egna idéer. "

Vi gör en stor otjänst för att kräva omedelbara svar ... det utesluter tankeväckande tänkare som kräver mer tid innan de ger sitt övervägda svar, det berövar oss alla möjligheter att reflektera på en djupare nivå och vara medvetna om våra egna tänkande och varför vi har dem ....

Tankepausen är inte bara något för barn, det är något alla människor behöver när vi går in i dialoger och diskussioner. Vi måste sakta ner saker. Vi behöver tid för att smälta ord och idéer ...

det är som att äta lunch på förskolan ... Jag vet att jag kommer att sitta vid ett bord där några av barnen är äta snabbt och andra är långsamma ... om jag inte underlättar lunchläget (eftersom mat placeras mitt i bordet för barnen att servera själva, eller är buffé på de flesta platser i Sverige) då kommer barnen som är äta snabbt att klara av att äta 2-3 portioner innan de som äter långsamt har avslutat sin första ... kanske det finns ingen mat kvar för dem att ta en andra portion och att de sedan blir hungriga eller inte helt nöjda ... Precis som barnen som äter snabbt måste vi som lärare underlätta så att barnen som tänker snabbt inte tar allt utrymme i dialogen ... det handlar inte bara om kontroll och säger nej, det handlar om att hjälpa dem att sakta ner tillräckligt för att vara medvetna om de andra och sedan att själv-reglera så att både måltiderna och dialogen är rättvis och inkluderande.

Utan tvivel har tankepausen varit ett fantastiskt verktyg ... för barnen och för mig som pedagog. #Slowdown #lookclosely fotona är en del av min process att vara medveten om mer än min egen hastighet. Att bromsa tillräckligt för att kunna observera vad som verkligen händer, snarare än vad jag tror pågår ...

STOP - Slow To Open Possibilities

Sakta ned och pausa ... hitta de öppna möjligheterna som du skulle ha missat om du skyndade dig. Låt barnet, idén ta fram - sluta försöka öppna knoppen innan den är redo, det kommer inte att få blomman att blomstra snabbare. Vi blomstrar alla i vår egen tid.

51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page