top of page
  • Skribentens bildSuzanne Axelsson

Provokationer i kontext


(This post can be read in English here)

Under de senaste två månaderna har jag deltagit i djupa och intressanta dialoger om fenomenet - "provokationer"

det är ett ord som ofta används i ett Reggio Emilia-sammanhang (särskilt på engelska, men jag hör den allt oftare på svenska också)... och ändå verkar det finnas mycket osäkerhet om var idén om provokation egentligen kommer ifrån, är det till och med något som används i Reggio Emilia-förhållningssätt, och hur är det tolkad...? (se länken längst ned för mer diskussion om just det)

På ett sätt har denna dialog fått mig att reflektera på klimatrörelsen för ungdomar ... samt jag lyssnade nyligen på Dr Red Ruby Scarlet och och professor Karen Malone om "Bli med jorden" - en livechatt på Mulitverse och det skapade ytterligare förbindelser för mig mellan de tre.

Den posthuman sätt att tittar på världen, lärande och lek ... att det inte bara handlar om människan i centrum utan interaktion, relationer, jämlikhet i kontext, mänsklighet, natur och kultur ... denna massiva sammankoppling och härliga komplexitet .

Om du tittar igenom mina inlägg under åren så upptäcker ni att jag har skrivit om min obekvämlighet med uttrycket "det unika barnet" - ni kommer att se att jag skriva om demokratiskt lärande, om "mwe". idén om jag och vi tillsammans (me-we) ... om Original Learning - där lärande och lek är sammanvävda, om lek-ekosystem (där kontext påverkar människan som påverkar kontexten, lek påverkar lärande och vice versa, människor påverkar varandra oavsett ålder. .. osv.) - Mina iakttagelser av filosofiska dialoger under de tidigare åren (och äldre) har också visat vikten av samhället för elever och att dela idéer, att kunna ändra sitt tänkande och att göra misstag ger rikare inlärningsmöjligheter än att helt enkelt lyfta fram och fokusera på det enskilda barnet och deras rätt att dela sin åsikt. vi måste lyssna också. Det handlar inte om att undvika titta på individerna och varje person är unik ... det handlar om att se mer än detta och hur individen är kopplad till andra omkring dem, kulturerna kring dem, naturen runt dem etc. etc. Som Red Ruby Scarlets "Mulitverse" antyder ... om vi fokuserar på barnet i mitten ... är det som att se det som universum (UNI-en) ett slags en-dimensionell strategi - det vi nu vet -

istället, vi bör tänka på interaktion mellan lärande och inlärning som mulitvers - interaktioner med allt inklusive det ännu inte kända, en multidimensionell sfär av lek och inlärningspotential.

Så hur kopplas detta till klimatstrejkare och provokationer ...? Tja, när det gäller klimataktivister handlar det inte bara om klimatkrisen, det handlar också om klimaträttvisa ... vi kan inte bara göra förändringar som minskar behovet av fossila bränslen etc om det går på bekostnad av redan bräckliga befolkning, samhällen och naturen ... vi måste se helheten - och det tenderar att vara en mycket vit, västerländsk, centrerad inställning som inte lyckas lyssna på de ursprungsfolket och andra små samhällen som bli ofta ohörde av olika skäl (det måste förändras) När det gäller provokationer ... ja, om vi bara tillhandahåller "provokationen" som ett sätt att se barnets svar så är vi tillbaka till det endimensionella sättet att se barnet ... ur sammanhang. Vi måste skapa lära- och lekmöjligheter (aktiviteter, upplevelser, provokationer, inbjudningar) i sammanhang med barnet, barnen, miljön, kulturen, naturen, samhället och där barnet befinner sig i sin utveckling (kognitiv, emotionell, fysisk). Vi måste också se till att detta inte är en voyeuristisk inställning som vi har ... vi är en del av denna process, inte bara som en leverantör av möjligheter, utan som en lyssnare och medlärande. Vi lär oss om leken, om lärandet, om barndomen, om varje barn, om samspelet mellan barn, mellan barn och materialen och världen runt dem.

Vi måste också ta ett steg tillbaka och betrakta lek som barn gör. När jag träffar blivande förskollärare berätta jag - i lek blir saker verkliga för barnen ...

Jag har delat många gånger i mitt författande och även i workshops och föreläsningar om hur International Fairy Tea Party gav mig möjligheten att utforska vad som är fantasi och vad som är verkligt genom barnens ögon - samförståndet var när jag frågade om älvor var verkliga, "älvor är verkliga, verkligt på låtsas". I lek blir de verkliga. I lek blir barnet lejonet, katten, dinosaurien, föräldern, bebisen ... vad de än leker ... och genom att bli - de lär sig ... testar de teorier om hur det känns, vilka fakta behöver jag för att bli ett lejon, vilka känslor kan hanteras genom lek (rädsla, kärlek osv.) Leken är oerhört komplex ... och barnen går in och ut ur den ... blir en del av den och sedan berättar högt om den för att informera andra som leka vad et är som händer och förfina samarbetet i leken. Även i lek är det en mångfald av roller. När jag undervisar universitetsstudenterna jag förvandlas till en T-rex ... och jag kan känna det, i min kropp när jag går upp på mina tår, drar tillbaka mina armar för att göra dem kortare och börja röra sig - hur lek kan driva denna anslutning. Och ja, studenterna fnissar.

Idén att "bli med jorden" är en koppling som barn har med både lek och natur. Det har jag fortfarande ... Jag kan vara på ett ställe och jag blir överväldigad, en del av det. det är därför det är så svårt för mig att tänka utomhus, jag kommer in för att dagdrömma och för att djupt dyka in i idéer ... ute är det så mycket input, och det är inte att jag inte tycker om det, det är bara inte lätt att fokusera. Jag tror att en önskan jag har haft sedan barndomen, och fortfarande har ganska ofta, är att vara som snövit eller Askungen ii Disney-filmerna ... inte för att jag vill vara prinsessa eller ha vackra klänningar ... utan för att de kunde prata med djuren. Jag tillbringar en hel del tid på att prata med djur - då och då tittar de tillbaka på mig och det finns "connection" ... Jag prova på engelska och svenska, men jag väntar fortfarande på mitt fulla Snövit ögonblick (där - nu är det sagt ... det är ute nu !!)

Men för att få kontakt med naturen och med världen runt oss behöver vi sakta ned och titta närmare (#slowdown #lookclosely).

Dessa hashtags har jag använt i över ett år nu i mitt försök att uppmuntra andra att sakta ner och titta noggrant - inte bara på naturen, utan allting som livet har att erbjuda oss.

Att vara föräldra eller lärare krävs mycket tålamod. Vi måste sakta ner och vi måste kunna anpassa oss till vad som faktiskt händer på flera nivåer och inte bara den förväntade nivån.

Det kommer att komma tillbaka till tid ..

Jag talar om barns tid och vuxna tid mycket ... (aeon och kronos - se länk nedan)

men kanske måste vi ta hänsyn till barnet i oss när vi leker med idéer - vilken tid behövs då?

Vuxna måste alltid tillhöra kronos... ett schema... och där tilläts inte tid för vuxen lek och oftast inte heller för att kunna utföra det arbete som förväntas av oss, särskilt med yngre barn - vi måste vara effektiva och vi måste hitta genvägarna vilket betyder att saker blir missade eller får mindre värde eftersom det inte finns tid.

Så mycket måste vara inkluderad. Om du inte proppar in så mycket som möjligt så finns det chansen att du uppfattas som lat eller gör det fel - men att sakta ner betyder inte att du slappa - det betyder att du har chansen att se och lyssna mer ... att ansluta och känna och förstå sammanhanget och att tillhandahålla rätt upplevelser snarare än en serie slumpmässiga upplevelser.

Att erbjuda en "provokation" som är i sammanhang kommer att bli mer meningsfull, fylld med mer potential för lärande än flera slumpmässiga "provokationer", oavsett hur vackra de ser ut.

Om lärarna var betrodda eller hade mer värde i samhället

Om lärarna hade mer tid

Om lärarna inte hade varit elever i ett system för att lära sig-detta-snabbt-testa-nu-lära-detta ...

då kanske det inte finns behov av provokationer i betydelsen av cookie-cutter-aktiviteter som ser vackra ut och förmodligen inspirerar att lära sig och leka i barnet i viss utsträckning

men har litet eller inget sammanhang med det VERKLIGA lärandet som pågår.

Men kan det vara att betrakta aktiviteter som provokationer kan vara det första steget från vuxenstyrda aktiviteter till en mer demokratisk inlärningsform där barn och lärare går in i en dans - lär varandra stegen och skapa något unikt tillsammans?

Kan ord hjälpa till att förändra vårt tänkande och våra handlingar ...

eller kan ord döljer den vuxna-ner agenda för kontroll på ett sätt som gör att det låter mer barnledd?

När jag pratar om Original Learning pratar jag mycket om nyfikenhet och fascination. Jag tror att detta inte är något som bara bör vara för barnen som bränsle för deras lärande och lek ... det måste vara en viktig kvalitet hos en lärare. En lärare måste vara nyfiken och fascinerad ... måste drivas för att ta reda på mer om barnen de arbetar med och hur man skapar en lärande gemenskap med dem.Vi måste undvika att endast fokusera på barnet, vi måste justera linsen och se helheten. Barnet och sammanhanget. Ett ekosystem för lek och lärande

Suzanne Axelsson - Provocations

Diane Kashin - a Provoking Post on Provocations Suzanne Axelsson - The Story of Time

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lekarista

bottom of page