top of page
  • Skribentens bildSuzanne Axelsson

Att bli bekant med din tredje pedagog..

Uppdaterat: 2 jan. 2020

Det här inlägget kommer att dela fler bilder från mitt besök i Nido Scuola ENI06 i Milanos förorter. Jag har redan delat två inlägg - ett med min tolkning av byggmaterialet och mina reflektioner av möjligheterna - och ett med tänkandet bakom valen från skolan själv - som var super snälla och tog sig tid att svara på mina frågor ... Mitt första intryck av skolan var de djärva färgerna, inte primärfärgerna, men djärva på samma sätt både på väggarna och bland möblerna ... men då kanske lite information om mitt besök också är nödvändigt, eftersom jag blev ombedd att hålla en presentation om barn med särskilda rättigheter/behov och i synnerhet autism - så mina ögon tittade automatiskt på skolan från det här perspektivet - och detta betydde för den första dagen jag tyckte att de djärva färgerna och mängden överväldigande - jag är glad att jag besökte samma utrymme i tre dagar eftersom första dagen konsumeras av att hantera färgerna och lära sig att se bortom dem. Detta säger inte att färgerna var ful eller fel - skolan är vacker och väl utformad ... men den första dagen var jag konsumerad av designen och kämpade något för att se barnen ... den andra och tredje dagen kunde jag se barnen, dokumentationen av tidigare och nuvarande projekt samt lek och lärande


Kanske är det helt enkelt som att lära känna människor - och att vi måste gå längre än hur en person ser ut för att lära känna dem och förstå dem ... Jag menar, jag minns mitt första besök i på en förskola i Island och tyckte det var märklig med bristen på "saker" som var tillgängliga för barnen - det tog mig några dagar att lära känna varför och förstå processen och att lära av den. .. Efter att ha haft den fantastiska möjligheten att besöka skolor i många olika länder tror jag att jag måste erkänna att detta händer på de flesta platser ... att jag behöver några dagar för att lära känna den tredje pedagogen... och egentligen måste vi inte bara lära känna den tredje pedagogen utan också utveckla ett förhållande . Jag har arbetat på platser där jag inte har gillat med min tredje pedagog... ibland som en tillfällig fas ... och ibland så allvarligt att jag har funnit det omöjligt att fortsätta arbeta vid den förskola - den tredje pedagogen krävde regler, begränsningar och att lärare måste kontrollera barnens beteende att det var omöjligt att ge barnen makten och friheten jag strävar efter i demokratiskt lärande miljö.


Den tredje pedagogen kommer också att spegla kulturen ... skolan i Milano hade uppenbarligen inte samma utomhuslek och lärande kultur som vi har här i Sverige - även om de har potential att skapa något speciellt - detta är delvis lärarens reaktioner på utomhus och väder, föräldrarnas reaktioner på vad dåligt väder är och hur det påverkar deras barn - och även de vuxna som designade utrymmet. Jag verkligen tyckte om att klassrummen har tillgång till gården direkt - så potentiellt möjliggör ett fritt flöde av inomhus och utomhus lek och lärande ... det fanns också utrymme på taket för alla möjliga utforskningar - och efter att ha fått veta om deras kanin "problem" skulle jag lägga trädgården på taket så att kaninerna inte kunde äta all frukt och grönsaker !! inomhusmiljön hade också mycket högt i tak - i vissa områden extremt högt. Som en lång person är detta något jag älskar verkligen ... men ur småbarns perspektiv kan detta vara något som får dem att känna sig ännu mindre snarare än maktfull så vanligtvis tycker jag att högt i tak är en design för att få lärarna och föräldrarna att känna sig imponerade av utrymmet! Men samtidigt - om fönster används högt upp så tillåter det ett annat spel av naturligt ljus i rymden ... solljus kan komma in i olika vinklar ...


Den tredje läraren kommer också att spegla kulturen ... skolan i Milano hade uppenbarligen inte samma utomhuslek och lärande kultur som vi har här i Sverige - även om de har potential att skapa något speciellt - detta är delvis lärarens reaktioner på utomhus och väder, föräldrarnas reaktioner på vad dåligt väder är och hur det påverkar deras barn - och även de vuxna som designade utrymmet. Jag älskade det faktum att klassrummen kunde få tillgång till utomhus direkt - så potentiellt möjliggör ett fritt flöde av inomhus och utomhus ... det fanns också utrymme på taket för alla möjliga utforskningar - och efter att ha fått veta om deras kanin "problem" skulle jag lägg trädgården på taket så att kaninerna inte kunde äta all frukt och grönsaker !! Jag inkludera bara några bilder i den här inlägg - och kommer att översätta dom andra inlägg som redan finns på engelska som ni kan kolla redan nu om ni vill inte vänta...


580 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page