top of page
  • Skribentens bildSuzanne Axelsson

Att våga göra misstagVid 2011/12 ny års firande Neil Gaiman skrev en ny års önskning


Han önskade en massa misstag


"Jag hoppas att du gör misstag under det kommande året.


För om du gör misstag gör du nya saker, provar nya saker, lär dig, lever, utmana dig själv, förändrar dig själv, förändrar din värld. Du gör saker du aldrig har gjort tidigare, och ännu viktigare: du gör något.


Så det är min önskan för dig och oss alla och min önskan för mig själv. Gör nya misstag. Gör härliga, fantastiska misstag. Gör misstag som ingen någonsin har gjort tidigare. Frys inte, sluta inte, oroa dig inte för att det inte är tillräckligt bra, eller att det inte är perfekt, oavsett vad det är: konst eller kärlek, eller arbete eller familj eller liv.


Vad du än är rädd för att göra, gör det.

Gör dina misstag nästa år och för evigt."


Detta har varit något som jag har strävat efter att leva efter, ända sedan jag läste det här inlägget.


att göra misstag är en viktig del av inlärningsprocessen ... att göra det rätt hela tiden betyder att vi hålla oss säkersidan ... och också att vi går miste om värdefulla lektioner ...

F: A: I: L: (First Attempt In Learning) Första försöket att lära ...

vi måste göra fantastiska misstag som gör att vi kan lära oss

vi måste våga göra misstag

vi måste ta risker ... riskabelt lek (risky play) ... det handlar om osäkra resultat ... att lyckas och ibland bli misslyckas ...

om att lyssna ... att lära av andras misstag ... att lära av våra egna misstag (att lyssna på dem, snarare än att dölja dem)


Att göra misstag kopplas till min idé om "Original Learning" - att det är en naturlig del av lärande och lek.


Vi måste uppdatera vad vi menar med "misstag"

Det är därför jag gillar idén att "messing about" av David Hawkins

Det handlar inte om att göra saker på ett särskilt sätt och få betyg för att få det rätt - utan en möjlighet att leka med saker och idéer, utforska möjligheter och att misstag helt enkelt är en process av detta - att lära av och finslipa färdigheter.


Och detta kopplas väldigt mycket till idéerna om "tinkering" och "maker-spaces". Där det inte handlar så mycket om att få ett visst mål för lärande, men att resan är lärandet. Process över produkt.


Jag har haft tur att kunna delta i "messing about", maker-spaces och "tinkering" under många år på grund av mina kontakter i Kanada, USA, Storbritannien och Australien... och det är så spännande att se dessa idéer kom till Sverige och har verkligen blivit mer populära.


David Hawkins var en av de många människor som inspirerade Malaguzzi och Reggio Emilia-förhållningssätt. Det var min önskan att lära mer om David Hawkins (filosof) och hans fru, Frances, som var förskollärare som ledde mig till Boulder Journey School (Colorado) och sedan till Toronto, Kanada, för att träffa andra pedagoger som var också inspirerad av David Hawkins ...


I februari 2020 kommer jag att vara tillbaka i Toronto (och sedan Vancouver) för att träffa dessa lärare igen, och även många andra ... eftersom jag kommer att hålla några workshops om lyssnande, filosofi med barn och pedagogisk dokumentation - och även delta i en dag om pedagogisk dokumentation kopplad till historien berättande och ursprungsbefolkningen.

Ursprungsfolket var något jag var intresserad av att lära mig om när jag var i Australien förra oktober ... och hade tur att jag kunde besöka förskolor som har fokuserat på Aboriginal inkludering och respekt.

Jag kom till Sverige i 1992 från Storbritannien, och nu är jag en stolt svensk medborgare såväl som brittisk. Jag är mycket medveten om det faktum att vi har urbefolkning som jag tycker att vi verkligen inte vet mycket om - och i detta värld av klimatförändringar, måste vi ta oss tid att lära känna dem bättre för att lära oss att utveckla ett bättre förhållande till landet, och också för att säkerställa att klimatkrisen inte fixas på orättvisa sätt - klimat rättvisa måste tas till hänsyn.

Jag tror att vi har gjort många misstag ... och det är dags att börja lära av dem ...


Och det är en stor anledning till varför jag giller filosofi med barn... ett tid och utrymme för att leka med idéer, att testa teorier, att göra misstag och att det är en tillåten sätt att ta reda på information och inget för att skämmas för. Så småningom blir barnen tryggare att våga göra misstag... men det gäller att inte endast kör med filosofi med barn, man måste också jobba med värdegrunden och barnens välmående, som individer och som grupp.

utan tvekan tycker jag att det är ett utmärkt sätt att kunna uppnå barnkonventionens artiklar... Om ni är intresserad av att jag komma och hålla en workshop för er (vid APT eller studiedag) ta kontakt med mig - och vi kan komma överens om en bra strategi..


några länkar... för mer information om Hawkins, samt workshops som jag kommer att hålla i Kanada nästa månad.259 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page