top of page
  • Skribentens bildSuzanne Axelsson

Hållbarhet i förskolan

Mina döttrar strejker tillsammans med Greta här i Stockholm, och eftersom det är Gretas födelsedag idag, tänkte jag att det skulle vara lämpligt med ett inlägg om hållbarhet, och hur kan vi vara mer aktivt planetvänliga.


Vad mina döttrar önskar är inte att alla blir vegan eller sluta flyga (även om dom vägra flyga nu, some gör det mycket svårare att träffa mormor och andra släkt i England) - utan att alla äter med reflektion och hänsyn till planeten - äter lokalt så mycket som möjligt, äter ekologiskt så mycket som möjligt, skär ner på animaliska produkter där du kan, och ännu viktigare inte slösa mat ...

Avfall är en massiv anpassning i tänkandet ... hur kan vi köpa och göra så att vi inte slösar bort? Hur kan vi servera så att mat som inte konsumeras inte behöver slängas ut på grund av policy och livsmedelssäkerhet?

Hur kan vi introducera ett mer hållbart förfarande för måltiderna - köpa, laga mat, servera, konsumera, rester, städa efteråt?


Kanske vegetarisk mat flera gånger i veckan, kanske introduceras vegansk mat en gång i veckan så att människor trivs med idén att denna mat är smaskig. Jag har funnit att människor ibland är försiktiga med vegansk mat eftersom de inte tycker att det är välsmakande eller komplett ... så vi måste ta oss tid för dem att upptäcka detta. Vi måste också tänka på vart veganprodukter kommer från, inte alla är jordvänliga - eftersom de har transporterats stora avstånd eller är mycket processerade.

Det här är något vi kan göra i våra egna hem också.

Som förälder till inte bara klimataktivister utan också autistiska barn är mat inte alltid det enklaste området att förhandla ... eftersom det inte bara handlar om att få rätt smak eller utseende, utan också rätt textur och kombination av livsmedel. Så det har varit en process, efter 14 månader av strejkande, en dotter är helt vegan nu, efter en process att bli deltid vegetarian, till heltid, att delvis vegan till helt vegan ... hon behövde ta sig tid att veta att det var något hon kunde göra. Hennes tvilling är flexitärian ... så för det mesta vegan/vegetarian men ibland äter animaliska produkter ... resten av oss äter animaliska produkter men i mycket mindre skala nu.

Och allt detta är hållbara steg i rätt riktning.


Det handlar inte bara om att göra förändringar ... utan om att göra förändringar vi kan behålla.


Att köpa saker är en stor konsument av energi och material ... eftersom att göra nya saker betyder att få råvarorna, transportera till fabrikerna, göra produkten (som kan ha flera fabriker och flera transportstadier) och sedan transportera till kunden/butiken.

 Köp andrahand så mycket som möjligt - köp mindre mängder av saker - bara vad du behöver, och inte för att du har en budget som måste spenderas.

Köp produkter som är hållbara - dessa är ofta dyrare men om du köper mindre saker finns det pengar för att köpa bättre kvalitet och varaktiga saker.



Kolla igenom vad du gör och markera vad som redan är hållbart och skapa en lista över vad som kan förbättras - det kan du också göra hemma. Det kan vara bra att veta vad man redan gör hållbart.


Undvik plast för engångsbruk ... undvik glitter (mikroplast) om du inte köper biologiskt nedbrytbart glitter, undvik laminering där du kan, plastsugrör (papper sugrör fungera bra), tänk på fjädrar, det finns ställen där man inte plåga fåglar för fjädrars skull om man vill fortsätter med fjädrar. Skapa en atmosfär av respekt för saker ... så att mindre saker blir trasiga, trasiga saker repareras och att barnen är en del av denna process.


Återvinning av material, användning av återvunnet och uppcyklat material, kompostering etc. är enkla steg för att hjälpa barn att förstå hållbara processer.


Varför inte skapa ett leksaks-resursbibliotek med en grupp förskolor ... istället för att alla köper resurser som inte behöver användas ofta, skapa en delad resursbank/bibliotek där du kan låna från varandra.

Eller skapar en facebookgrupp (eller annan socila mediagrupp) där möbler och föremål som håller på att kastas ut publiceras ... en persons skräp är en annan persons skatt - på det här sättet kan vi minska behovet av att spendera och köpa nytt och möjliggöra en mer hållbar strategi för att få resurser vi behöver.


Det viktigaste med hållbarhet är att det är HÅLLBAR - att det kan göras

Vi måste göra det ii hanterbara steg så att alla är ombord och förstår att det kan göras och känner att de kan bidra till processen.








Jag är oerhört stolt över mina döttrar som våga använda sina röst för att göra skillnad. Som våga ändra hur man leva för att det ska inte bara göra det bättre för sig själv, men för andras skull också. Som lägga en massa egen tid för att kunna positiv påverka allas framtid.

316 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page